OProg's Week CD
  Explorers Club - Raising The Mammoth

Ik ken mensen die dit album verschrikkelijk vinden...

Explorers Club - Raising The Mammoth (2002)
Het zou een vreselijke bak herrie zijn waar geen touw aan vast te knopen valt. Nu moet ik bekennen dat het wel een werk is waar meerdere luisterbeurten voor nodig zijn. Ik vind met name het vocale eerste deel van de cd nog steeds steengoed. Warm en sfeervol en dat is iets dat uitstekend bij de periode rond de jaarwisseling past.

  Manfred Mann's Earth Band - Good Earth

Een lezer tipte dit album...

Manfred Mann's Earth Band - Good Earth (1974)
En zodoende trok ik 'The Good Earth' weer eens uit de kast. Het album behoort tot één van de favorieten onder de fans en bevat de unieke combinatie van progressieve rock en Mann's vermogen pakkende songs te schrijven. Kopers van de LP kregen ook een certificaat dat ze eigenaar werden van een 'feet' grond in Wales. Wat zou er van deze heuvel met stukjes grond nog over zijn?

  Roxy Music - Viva!

Volgens velen één van de beste liveplaten allertijden...

Roxy Music - Viva! (1976)
Bij de herontdekking die ik door middel van de aankoop van de remaster deed, begon ik me ook af te vragen tot welke muzieksoort deze band nou precies behoort. Progressieve rock is het in ieder geval niet, hoewel er wel veel elementen van 'onze' muziek te horen zijn. Dat is overigens ook niet zo verwonderlijk gezien de muzikanten die op het album spelen.

 

Zowel de muziek als de cover doen me altijd aan de winter denken.

Kerrs Pink - Kerrs Pink (1980)
De foto van de zon die tussen de bomen hangt op de voorkant en de donkere bossen op de achterkant doen koud aan. Ook staan de heren op de foto met een kerstboom. Maar niet te vergeten is de muziek. Die is uiteraard prima en sfeervol en past perfect bij de kale bomen buiten en de open haard binnen, waar het album zeker niet in hoeft.

  Mr. Bungle - Disco Volante

Deze band met Mike Patton en Trevor Dunn is met niets te vergelijken...

Mr. Bungle - Disco Volante (1995)
Uitleg geven hoe dit album klinkt is ook niet echt te doen. Hierbij een lijst met stijlen die in de muziek verwerkt zijn:
heavy metal, rock music, funk, surf rock, ska, free jazz, hardcore punk, reggae, hip hop, noise rock, funkcore, pop, prog rock, dub music, funk metal, folk music, art music, psychedelic rock, avant-jazz, ambient music, electronica, space age pop, soul music, doo-wop, death metal, rockabilly, bossa nova, video game en cartoon music.
Luisteraars die geloven dat je dit samen kan voegen en die bovendien ervaring hebben met bijvoorbeeld Fantomas zouden dit album in ieder geval eens moeten luisteren.

  Phil Manzanera - Guitarissimo

Wat hebben John Wetton, Bill Bruford en Phil Manzanera gemeen?

Phil Manzanera - Guitarissimo (1987)
In ieder geval dat er van alle drie ooit door EG Recordings een uitstekende verzamelaar is uitgebacht. Guitarissimo laat materiaal van '75 tot '82 horen. Het gaat alleen om muziek die onder zijn eigen naam is uitgebracht, dus Quiet Sun ontbreekt. Gelukkig is er wel een deel van het schitterende 'Diamond Head' te horen.

  Osiris - Myths & Legends

'Het Haagse Genesis', 'het Japanse ELP',

Osiris - Myths & Legends (1984)
dit zijn benamingen die ik wel eens voor twee bands voorbij heb zien komen. Als week cd heb ik deze keer 'het Bahreinse Camel'. Zo werd het album in ieder geval aangeduid toen ik het jaren geleden kocht. Ik vind het geen Camel-cloon, maar wel hele fraaie progressieve rock. Inmiddels zijn er vier albums en is de vraag of er ooit een vijfde komt.

  NeBeLNeST

De intensiteit van King Crimson en Universe Zero...

NeBeLNeST - NeBeLNeST (1999)
... met geweldig gitaar- en toetsenwerk als op 'Foxtrot' van Genesis. Een nogal weinig zeggende omschrijving die op het infoblaadje van de cd staat. Het is gewoon stevige, solide progressieve rock van een band die met 'ZePTo' onlangs een derde album uitbracht. Ik moet me eerst maar eens verder verdiepen in de eerste twee die ik nog niet goed ken.

  Twelfth Night - Collectors Item

Geoff Mann is alweer dertien jaar geleden overleden...

Twelfth Night - Collectors Item (1991/2001)
Deze verzamelaar laat een aantal van zijn beste nummers met Twelfth Night horen. Hoogtepunt is, naast 'The Collector', natuurlijk 'Love Song'. Dit nummer had alles in zich om een absolute wereldhit te worden, maar het is echter bekend bij een relatief kleine groep mensen. Helaas is het enorme talent van Mann voor velen onopgemerkt gebleven.

 

Ik heb regelmatig gelezen dat dit een meesterwerk is...

Discipline - Unfolded like Staircase (1997)
...en dat kan wel redelijk kloppen. Discipline is de voormalig band van Matthew Parmenter die in 2004 nog een heel sterk solodebuut opnam. Helaas wist de band maar op twee albums een uniek eigen geluid te maken van Van Der Graaf Generator, King Crimson & soms wat Genesis. De groep verdween na dit werkstuk helaas net zo stilletjes als ze gekomen was.

  King Crimson - Live in Mainz 1974

"Wie zit er nu te wachten op tientallen live-albums van één band?"

King Crimson - Live in Mainz (2001)
Er zullen wel een aantal mensen zijn die zich dat afvragen. Voor de fanatieke verzamelaar is elke nieuwe 'King Crimson Collector' een prachtige toevoeging aan de collectie. 'Live in Mainz 1974' laat onder andere een aantal schitterende improvisaties horen met een goede opnamekwaliteit. Het album is nu ook te koop via de reguliere winkels met een tweede cd opgenomen in Asbury Park in hetzelfde jaar.

 

Alweer een livedocument van Arena?

Arena - Smoke & Mirrors (2006)
Jawel, en een heel goed document ook! Het concert dat op dit cd/dvd boxje te vinden is werd in september 2005 opgenomen in Polen. Het bevat dus materiaal van 'Pepper's Ghost'. Verder een overlappende tracklist met 'Live & Life'. De band is even goed in vorm als op dat album en alleen al daarom is dit een welkome uitgave.

  Shakary - Alya

'Alya' van Shakary, ik houd altijd een fijn gevoel over aan het album...

Shakary - Alya (2000)
Shakary is de groep van voormalig Clepsydra-gitarist Gabriele Hofman. Hij is de laatste jaren actiever geweest dan zijn oude band. Op dit moment is er via de website een actie waarbij het 'nieuwe' album goedkoop is aan te schaffen. Het gaat hierbij om een heropname van de eerste twee albums. Bij voldoende verkoop mag Shakary van het label zijn nieuwe album op gaan nemen.

 

Menig platenkoper is ze al eens tegen gekomen...

U.K. - Night after Night live (1979)
...de zogeheten 'Deluxe Editions' die tegenwoordig menig platenzaak opleuken. In een fraaie digipack bieden ze op twee cd's veel bonusmateriaal. Vanaf dat ik de uitgaves voor het eerst zag leek dit livealbum van U.K. me een uitstekende kandidaat. Het concert eindelijk eens in zijn geheel kunnen horen. Zou het er ooit van komen?

 

28 April 1979 is dit concert opgenomen...

Steve Hillage - Live in Concert (1992)
...en het laat een ontketende Steve Hillage horen. De voormalig Gong-gitarist was al vier jaar op het solopad. De opnamekwaliteit van deze cd is zeer goed, de verdere uitgave zeer pover. Zo ontbreekt bijvoorbeeld de bezetting van de band. Wie wel in de groep zat was de Franse gitarist Christian Boulé, die in 2002 overleed.

  Bruford - One of a Kind

Bill Bruford maakte eind jaren zeventig drie albums...

Bruford - One of a Kind (1979)
...onder de bandnaam 'Bruford'. In de band zaten verder topmuzikanten als Alan Holdsworth, Dave Stewart en Jeff Berlin. 'One of a Kind' is altijd mijn favoriet geweest. Het is gemaakt na het uitstapje dat Bruford en Holdsworth hadden toen ze deel uit maakten van U.K.. Zo kon het ook gebeuren dat er op 'One of a Kind' een nummer staat dat is geschreven in samenwerking met Eddie Jobson.

  The Mars Volta - Amputechture

Zou de hype rond de Amerikaanse band voorbij zijn?

The Mars Volta - Amputechture (2006)
De reacties zijn niet allemaal positief. Als ik sommige meningen hoor vraag ik me af of we wel dezelfde cd in handen hebben. 'Amputechture' is volgens sommigen zo anders dan de twee voorgaande albums. Wat mij betreft is dit een logisch vervolg op het voorgaande werk. Een sterk en afwisselend album alleen het schijfje heeft nog wel de tijd nodig om te 'rijpen'.

  Pip Pyle - 7 Yeas Itch

Pip Pyle (Sawbridgeworth, 4 april 1950 - Parijs, 28 augustus 2006)

Pip Pyle - 7 Year Itch (1998)
Hij overleed twee dagen na zijn laatste concert met Hatfield and the North in Groningen. '7 Year Itch' was zijn enige echte studioalbum. Gemaakt met medewerking van een schare gastmuzikanten die grotendeels hun sporen verdienden in de muziekwereld. Naast Hatfield and the North maakte Pyle onder andere deel uit van Gong, National Health, Soft Heep en In Cahoots.

 

Door de review van Mirage kwam ook dit album weer in de schijnwerper.

Richard Sinclair's Caravan of Dreams - An Evening of Magic (1993)
Deze 2cd had een overlappende bezetting met Mirage '94. Andy Ward, Rick Biddulph en Dave Sinclair speelden ook op dit album. Te horen is materiaal van Caravan en Hatfield and the North alsmede een hoeveelheid solomateriaal, waarvan een deel een jaar later op het solowerk 'R.S.V.P.' zou komen.

 

Voor het eerst in jaren dit album uit de kast getrokken...

Genesis - Duke (1980)
...en het was zo veel beter dan ik in gedachten had. Het album is, ondanks een paar missers, een werk met een aantal topnummers in de Genesis-traditie. 'Behind the Lines', 'Duchess' en 'Duke's Travels' zouden niet hebben misstaan op bijvoorbeeld 'Wind and Wuthering'. Voor mij toch weer een kleine herontdekking.

  Supersister - Supersisterious

In 2000 gaf Supersister een aantal concerten.....

Supersister - Supersisterious (2001)
..en deze cd is daar het bewijs van. Er zou zelfs een nieuw album komen met nieuw materiaal. Helaas, in de zomer van 2001 overleed fluitist Sascha van Geest. Een klap die direct het einde zou zijn voor de band. Gelukkig is deze dubbelaar er nog met nummers van de eerste vier albums. Vakkundig en met bezieling uitgevoerd.

  The Fyreworks

Door de nieuwe Magenta en Ezra releases kwam ook dit album weer boven...

The Fyreworks - The Fyreworks (1997)
...want Rob Reed speelde toetsen op dit door gitarist Danny Chang opgezette project. Pure retro-prog in de stijl van Genesis en Yes. Chang vult tegenwoordig zijn dagen met het maken van muziek voor films en series. Gezien het aantal projecten dat op zijn site staat niet zonder succes overigens.

 

Waar ze zijn gebleven weet ik niet...

Twin Age - Lialim High
Hun debuut was sterk, dit tweede album heel erg goed en met het derde werk 'Moving the Deckchairs' sloegen de heren de plank volledig mis. 'Lialim High' was echter een mooi voorbeeld van moderne, oud klinkende prog. Nog steeds weet deze schijf niet te vervelen met zijn warme geluid en goede songs.

 

Tijdens de warmte weer eens wat ouder werk zitten luisteren...

Finch - Stage '76
The making of... Galleons of Passion (1999)

De tweede cd van deze dubbelaar is een sterk concert, opgenomen in december '76. De locatie was het illustere 'De Rotonde' in Berkel en Rodenrijs. Iets waar ik bij toeval achterkwam toen ik het album in de auto draaide en enkele kilometers van de opnamelocatie vandaan in de file stond.

 

Door de dood van Syd draaide ik dit album ook weer.

RPWL - Stock (2003)
'Stock'
begint namelijk met een bepaald niet onaardige cover, te weten 'Opel', dat op het gelijknamige restjesalbum stond van de 'Crazy Diamond'. Het eigen werk van de Duitse band waarmee de rest van de schijf gevuld is, is wel beter maar ook 'Opel' mag er zijn. Met name het eerste half uur eigen werk is heel erg sterk. Zie voor meer informatie de review.

 

Het was druk deze week dus ik draaide een klassieker...

Pulsar - Halloween (1978)
De laatste week draaide ik voornamelijk jazz. Miles, Coltrane, Coleman en Shorter bliezen door de kamer heen. Het rockelement kwam van onder anderen Tool, Isildurs Bane en Mr. Bungle... En van Pulsar. Deze Franse klassieker doet het altijd goed, of het nu zomer of winter is, hun muziek verteer ik altijd prima. Nu bijna 30 jaar later staat het nog als een huis.

 

Dit weekeinde staat Roger Waters in Hyde Park in Londen...

Dream Theater - Dark Side of the Moon (2006)
Hij zal hier 'Dark Side of the Moon' in zijn geheel spelen. Een paar maanden geleden was ik in Amsterdam aanwezig bij de twee concerten van Dream Theater. Op de tweede avond speelden ze dit meesterwerk speciaal voor de fans. Een topavond en leuk dat de uitvoering opgenomen in Hammersmith te Londen nu bij de band zelf te koop is.

 

Het is stil in het kamp van Yes...

Yes - Magnification (2001)
Tenminste, qua nieuw materiaal. De afgelopen jaren zijn wel een hoop heruitgaves uitgebracht en ook solo komen we de heren met regelmaat tegen. Toch is het weer eens tijd voor een vers album. Yes klonk op 'Magnification' immers als herboren en ik ben benieuwd wat ze nog in petto hebben. Anderson verklaarde een paar jaar geleden immers dat ze hun beste werk nog zullen maken.

 

Didn't Matter Anyway ...

Hatfield and the North - The Rotters' Club (1975)
Dat gevoel heb je wel eens op een zomerse dag. Dat niets meer uitmaakt en alles perfect is. Dat gevoel heb ik ook bij dit nummer, één van de hoogtepunten van een album dat tot mijn absolute favorieten behoort. Met zo'n nummer maakt de rest van de wereld inderdaad niks meer uit.

 

Fripp wilde toen hij weer met Crimson begon begin jaren negentig Sylvian als zanger...

David Sylvian & Robert Fripp - The First Day (1993)
...maar laatstgenoemde had daar geen zin in. Wel leek het hem een goed idee toch samen te werken. Het resultaat van deze twee grootmachten is te horen op 'The First Day', waar Trey Gunn en Jerry Marotta ook op uitblinken. Een zeer geslaagde combinatie die liefhebbers van King Crimson zal bekoren.

 

Eénentwintig jaar na het schitterende 'Walk Across the Rooftops'...

The Blue Nile - High
...waar trouwens 'Tinseltown in the Rain' op staat en negen jaar na het vorige wapenfeit 'Piece at Last' kwam in 2004 eindelijk het vierde album uit van deze Schotse band. Nog steeds heeft de groep dezelfde sfeer als op het eerste album en is zanger Paul Buchanan geweldig bij stem. Het grootste verschil is het gebruik van gitaar op een paar nummers. Zoals gebruikelijk bij The Blue Nile een schijf van hoge kwaliteit.

 

Naast heel veel Zappa draaide ik de laatste week ook weer de Captain.

Captain Beefheart - Trout Mask Replica (1969)
Dit album is niet te beschrijven of uit te leggen. Het duurde me dan ook jaren om er echt doorheen te komen. Ik hou het bij een citaat van legende John Peel: "If there has been anything in the history of popular music which could be described as a work of art in a way that people who are involved in other areas of art would understand, then Trout Mask Replica is probably that work."

 

Voor een band die al bijna dertig jaar niet meer bestaat...

Soft Machine - British Tour '75 (2005)
...lijken de nieuwe releases oneindig. Dit is een zeer goede opname van de tour die volgde op 'Bundles'. Allan Holdsworth was vertrokken en voor hem kwam John Etheridge die op dit album laat horen dat hij zijn hand niet omdraait voor de snelle loopjes van zijn voorganger. Voor de Soft Machine-verzamelaar is dit album ook door de zeer goede geluidskwaliteit een niet te missen uitgave.

  Frank Zappa - Make a Jazz Noise Here

Doordat Dweezil en Ahmet met 'Zappa plays Zappa' hun vader weer in de schijnwerpers zetten...

Frank Zappa - Make a Jazz Noise Here(1991)
... draai ik de laatste weken ook veel van Frank. Dit album ontbrak en omdat Zappa live geweldig was een goede reden om hem toch maar aan te schaffen. Dat bleek een juiste keus want dit werk is fenomenaal. Zappa op zijn best, dynamisch, afwisselend, jazzy, geweldig!

 

'Scraping the Barrel' blijft de laatste tijd gewoon in de kast...

Gentle Giant - Gentle Giant (1970)
... Ik draai gewoon de originele albums. Naast dat er een aantal latere werken geremastered uitgebracht is door de band zelf, verschijnen ook de eerste albums opnieuw. De eerste twee platen zijn inmiddels in een fraai mini-lp hoesje verschenen op het label Repertoire. In het geval van dit album is de remastering door de van Grobschnitt bekende Eroc.

 

Wie Gong kan waarderen kan met deze Japanners beginnen...

Acid Mothers Temple and the Cosmic Inferno - Starless and Bible Black Sabbath (2006)
Dit is een doldwaze reis die maar door blijft gaan. De sfeer van King Crimson en Black Sabbath zitten inderdaad in het album maar er is meer. Toetsen die aan Hawkwind doen denken, het oude werk van Tangerine Dream en soms zelfs Syd Barrett. Het is en blijft echter wel behoorlijk zware kost.

 

Ondanks de overeenkomende bandnaam gelukkig wel heel wat anders dan BZN...

No Name - The Secret Garden (1995)
Dit is het tweede album van deze band uit Luxemburg. Misschien geen absoluut meesterwerk en is niet alles perfect, toch heeft deze schijf zichzelf bewezen als een goede die ook na tien jaar nog met regelmaat onder de lazer komt. Hun vierde album is inmiddels af en zal dit jaar uitkomen!

 

Een balletje kan raar rollen...

Porcupine Tree - Deadwing (2005)
... deze laatste Porcupine Tree heeft me een half jaar niet kunnen boeien. Ik had er niet veel mee en toch is het de laatste maanden een absolute veeldraaier geworden met bij nader inzien waanzinnige nummers. Wat een geweldige songs zijn bijvoorbeeld 'Lazarus' en 'Arriving Somewhere...'. De eerste herwaardering van een album van vorig jaar is een feit!

  La Maschera di Cera - Lux Ade

Net zo'n topper als het vorige album...

La Maschera di Cera - Lux Ade (2006)
'Il Grande Labirinto' was in 2003 immers mijn nummer één. De Italiaanse emotie, de explosies van antieke toetsen als Mellotron, Hammond en Fender Rhodes elektrische piano. Dit alles in combinatie met een grootse zanger en sterke composities maken ook dit album weer tot een nieuw meesterwerk. Zo moet symfo klinken!

 

Naar aanleiding van een interview met zanger en gitarist Gary Chandler...

Jadis - Once or Twice (1994)
...draaide ik deze ep weer eens. Hij is altijd een favoriet geweest. De release kwam na het album 'Across the Water'. Deze vier nummers waren de eerste wapenfeiten na het vertrek van Jowitt en Orford (laatstgenoemde is overigens weer vertrokken). De nummers werden later opnieuw uitgebracht met het eerste minialbum 'Once Upon a Time' en wat restjes als 'Medium Rare' in 2001.

 

Na jaren zoeken eindelijk de eerste Sherlock Holmes serie op DVD...

Nolan & Wakeman - The Hound of the Baskervilles (2002)
Een geniale serie met Jeremy Brett in de hoofdrol. Een perfecte benadering van de boeken met de juiste sfeer. Een sfeer die ook in dit album zit gebaseerd op het hele beroemde Holmes verhaal. Normaal heb ik moeite met gesproken stukken op cd's maar hier klopt alles. Heerlijk album in de neo-prog traditie.

 

Door de nieuwe Gilmour kwam ik weer eens uit op het volgende album...

Richard Wright - Wet Dream (1978)
Voor mij is dit werk nog steeds een topper dat bij het beste Pink Floyd solomateriaal behoort. Zowel de teksten als de sfeer zijn depressief, hetgeen goed aansluit op bijvoorbeeld 'Animals'. Het album is trouwens tevens zo goed door de gastmuzikanten Snowy White en Mel Collins. Helaas is de verkrijgbaarheid op cd nog steeds slecht.

 

THRAK, VROOOM, THRaKaTTaK, B'Boom...

King Crimson - VROOOM VROOOM (2001)
...normaal neem je een band met dit soort albumtitels niet serieus maar bij King Crimsom lijkt het de normaalste zaak op aarde. De muziek is immers soms ook complete waanzin en op dit album niet anders. Live opgenomen in '95 en '96 met de zogenoemde 'double trio' band, met daarin Fripp, Levin, Gunn, Bruford, Mastelotto en Belew.

 

Zelfs Frank Zappa was onder de indruk van deze band...

Schinke, Fuhrs & Fröhling - Symphonic Pictures (1976)
...het was dan ook de bedoeling dat hij het debuutalbum van de Duitsers zou produceren. Door tijdgebrek lukte dat niet maar het resultaat is nog steeds geweldig. Een overweldigende lading analoge toetsen maken het tot één groot hoogtepunt. Hierna zouden nog twee albums gemaakt worden maar de magie was toen eigenlijk al weg. Dit schijfje is in ieder geval een juweeltje en dus een aanrader.

 

Ook een album dat een enorme invloed op de prog heeft gehad.

The Beatles - The Beatles aka The White Album
Niet voor niets speelde Mike Portnoy op zijn Beatle-cover-avond veel materiaal van deze twee schijven. Eigenlijk bevat het album, zoals trouwens al hun werk, geen zwak moment. Elk nummer heeft een betekenis. Nummers als 'While My Guitar Gently Wheeps', 'Blackbird', 'Happiness is a Warm Gun' en 'Revolution 9' vervelen nooit!

 

Een juweeltje, al is het alleen al om de hoes...

Badger - One Live Badger (1973)
Na Yes deed toetsenist Tony Kaye één album mee met Flash. Hierna ging hij in zee met Brian Parrish en formeerde Badger. Parrish zat overigens samen met Anderson in de voorloper van Yes, genaamd 'The Warriors', waarmee hij 'Time and a Word' en 'Sweet Dreams' schreef. Dit album is opgenomen op 15 en 16 december 1972 in het Rainbow Theater te Londen. Dezelfde avonden als de liveplaat 'Yessongs'.

 

Nee, geen Creedence Clearwater Revival...

Cosmos Factory - Cosmos Factory (1974)
...maar een Japanse band uit vervlogen tijden. Schitterend album door de ladingen analoge toetsen van Tsutomu Izumi. De eerste twee nummers lopen over van Mellotron en dan moet het meer dan twintig minuut durende 'An Old Castle of Transylvania' zelfs nog komen. Aanrader voor de liefhebber van oude symfo!

 

Andy Tillison verwees in de sleevenotes van zijn nieuwe werk naar dit album...

Yes - Tales from Topographic Oceans (1973)
... en om die reden deze week alweer twee keer in zijn geheel gedraaid. Het blijft, na al die jaren, toch een meesterwerk. Ondanks dat ik er nog steeds niet geheel over uit ben waar die teksten nou precies over gaan. Meteen een goed excuus om hem nogmaals op te zetten om te kijken of ik het nu wel helemaal begrijp.

 

Een geweldig live-album dat alle potentie heeft een klassieker te worden...

Anekdoten - Waking the Dead, Live in Japan 2005 (2005)
...want wat de Zweden laten horen is waanzinnig. Op zo'n album als dit zit je als Mellotron-liefhebbende progfanaat te wachten. Een hoogtepunt van 78 minuten dat misschien nog wel beter is dan het beste wat ze ooit gemaakt hebben. Met mijn favorieten 'Hole' en 'Sad Rain', maar ik moet bekennen dat de rest ook een dikke tien krijgt.

 

Het vervolg op de Nice?

Refugee - Refugee (1974)
In ieder geval zijn er twee leden van deze band te horen waarvan de solocarrière's niet echt van de grond kwamen. Hier waren de heren samen met toetsenist Patrick Moraz. Die zou naar Yes vertrekken maar heeft hier nog wel een glansrol. Ook de, volgens sommige vreselijke, stem van Jackson is in vorm. Hoogtepunten voor mij blijven 'Papillon' en 'Credo'.

 

Eigenzinnige gekte...

Electric Masada - At The Mountains of Madness (2005)
Naar eigen zeggen een combinatie van de kracht en snelheid van Naked City, het improvisatievermogen van Cobra en de spiritualiteit van Masada. Het eindresultaat is John Zorn als leider van een band die volledig gestoorde free jazz laat horen. Progressief in de zin van het woord en waar mogelijk nog beter dan op de eerste Electric Masada release.

 

Sfeervol, warm album tijdens de killere dagen van Januari.

Henry Fool - Henry Fool
Dit album is in de zomer van 2000 gemaakt door een gelegenheidsband met daarin onder andere Pendragon drummer Fudge Smith en Tim Bowness van No-Man. Het resultaat van de samenwerking is dromerige muziek met veel mellotron en toetsen en de geweldige stem van Bowness. Een vervolg zit er overigens ook aan te komen!

OProg's weekcd's 2005

OProg's weekcd's 2004

OProg's weekcd's 2003

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved