John's Last Week CD

High Wheel


TIP!

High Wheel heeft een live-dubbel-cd uitgebracht met daarop nieuwe, wat steviger uitvoeringen van markante songs uit hun discografie. Een mooie laatste weekcd van 2006 en het nieuwe studioalbum verschijnt volgend jaar.

King for a day … fool for a lifetime

Faith no More

King for a Day, Fool for a Lifetime (1995)

TIP!

Volgens OProg behoort dit album bij de drie besten van Faith no More naast ‘Album of the Year' en ‘Angel Dust'. De titel en de hoesafbeelding vind ik heel gaaf. Vooral op dit moment en daar is een reden voor.

Fantasy

Paint a Picture (1973)

TIP!

Fantasy schaar ik in het rijtje van Spring, Cressida en T2. Bands die begin zeventig een album maakten dat terecht is gekomen in het rijtje 'vergeten meesterwerken'. Of het echt een meesterwerk is is een tweede maar leuk is het zeker!

Arzachel

Arzachel

Arzachel (1969)

Geen Akarma-uitgave maar een gewone cd. Dat kan dus ook nog OProg. Maar een sfeervol vroeg-Canterbury werkje is het. En waarom de werkelijke namen niet genoemd werden, tsja, soms kies je daarvoor.

Karda Estra

The Alan Parsons Project

Door de review van 'The Dutch Collection' ben ik ook die cd's gaan beluisteren. Wat er voor mij echt uit sprong was het lange titelnumer van dit album. Een schitterend, afwisselend symfonummer dat bij mij insloeg als een bom.

The Flower Kings - Instant Delivery

The Flower KIngs


TIP!

Een mooie registratie van een concert in de 013 in Tilburg in april 2006. Alle grote songs van de FK komen langs en ook het laatste album, 'Paradox Hotel', wordt niet vergeten. Zoals altijd is de duurste versie, een 2-cd met een 2-dvd, het meest aan te bevelen.

Karda Estra

Karda Estra


TIP!

Multi-instrumentalist Richard Wileman maakt met diverse gastmusici erg klassiek beïnvloede symfonische rock waarbij Steve Hackett een grote inspiratiebron is. Prachtige composities met een zeer relaxte sfeer zijn het resultaat.

Citizen Cain - Serpents in Camouflage

Citizen Cain

Serpents in Camouflage (1993)

TIP!

Ik vraag me af hoeveel mensen zitten te wachten op een Genesis-achtige band als deze. OProg ziet het zeker zitten want hij heeft naast dit leenexemplaar de hele discografie in zijn bezit. Het is in ieder geval mooie muziek.

Lizard - Spam

Lizard

Spam (2006)

TIP!

De nieuwe cd van Lizard weet me maar niet te pakken. Om één of andere reden wil bijna niets blijven hangen. De Poolse zang is nadrukkelijker dan ooit, muzikaal is het uitstekend, maar toch ging eerder werk gemakkelijker af.

Los Canarios - Ciclos

Los Canarios

Ciclos (1974)

TIP!

De vier jaargetijden van Vivaldi verwerkt tot progressieve rock. Het resultaat is geweldig en volgens sommigen het beste progalbum dat Spanje te bieden heeft. Aanbevolen voor liefhebbers van de complexere kant van de progmuziek.

Peter Hammill - Nadir's Big Chance

Peter Hammill


TIP!

Prog of proto-punk? Ik denk een beetje van beide. Feit is ook dat zelfs Sex Pistol Johnny Rotten dit album kon waarderen. En er is toch echt nog genoeg prog op te horen! Inmiddels verschijnen de oudste Hammill-albums in remastervorm.

Swedish Family

Swedish Family

Vintage Prog (2004)

TIP!

Ik schrijf dus ik besta. Dat geldt eveneens voor de fantasieband Swedish Family. Dit is, hoe kan dit, zelfs een ‘The Best Of'. Wie zijn Redar Gitsdorf en Bo Dean in werkelijkheid? Verbeelding met goede muziek als resultaat.

Renaissance - British Tour '76

Ambrosia


TIP!

Het tweede album van Ambrosia is heel progressief en experimenteel. Deze band uit Californië liet dit produceren door Alan Parsons. Af en toe ouderwets maar een mooi symfonisch rockalbum blijft het.

Renaissance - British Tour '76

Renaissance


TIP!

Dit is een concert opgenomen voor de BBC. Het laat de Britse groep horen op hun hoogtepunt, vlak na de uitgave van 'Scheherazade and other stories'. Dat nummer is ook in zijn geheel te horen. Leuke uitgave van goede kwaliteit.

Spaced Out

Slow Gin (2003)

TIP!

Eponymus II is bij mij nooit een veeldraaier geworden. Standaard fusion-rock waar al zoveel van is. Maar het derde album van deze Canadezen is meer “spacy” en bevalt mij daardoor beter. Veel variaties op gitaar, piano, bas en drums.

Syd Barrett


TIP!

Syd Barrett overleden, die was toch al bijna veertig jaar muzikaal dood. Een inspiratiebron geworden door zijn goede composities of door zijn zelfgezochte tragische levensloop? Ik ga dit nogmaals proberen vast te stellen.

Alan Parsons

On Air (1996)

TIP!

Alan Parsons zou niks behoorlijks meer gemaakt hebben na de breuk met Eric Woolfson (volgens sommigen daarvoor ook al niet trouwens). Toch blijf ik dit een heel mooi album vinden met schitterend artwork. Weinig progressief maar goed!

Camel

Moonmadness (1976)

TIP!

Camel heeft te weinig aandacht gekregen op deze site. Klopt. Neem nu deze, ‘Moonmadness'. Dat is een meesterwerk in de symfonische rock waar weinig bands aan kunnen tippen. En zo hebben ze er nog wel een paar.

Bill Bruford


TIP!

'Master Strokes' biedt een goede jazzy aanloop naar Bill Bruford's Earthworks. De periode 1978-1985 passeert met o.a. medewerking van Allan Holdsworth, Dave Stewart en Patrick Moraz.

National Health

Complete (1990)

TIP!

Volgens OProg lijk ik op die aap op de hoes. Dat was ook de aanleiding om hem te lenen. Alles van de Britse band National Health op een dubbel-cd. Soms erg jazzy en dat bevalt me dan ook wel. Cultmuziek uit Canterbury voor de liefhebber.

Rush


TIP!

Heel goed ken ik Rush niet en deze van OProg geleende drie cd is een mooi beginpunt. Hij beslaat de hele carrière van de band en volgens velen is Rush live op zijn best. Genieten dus!

Cyan


TIP!

In de aanloop naar een review van het nieuwe album van Magenta, ‘Home', heb ik Rob Reed's eerste band Cyan weer eens gepakt. Een sterk album blijft het met een geweldige afsluitende titelsong. Met ‘backing vocals' van Christina.

The Lens


TIP!

Voordat zij met IQ verder gingen speelden Holmes en Orford in The Lens. Opgepoetst opnieuw uitgebracht maar ondanks de kwaliteit van het album heb ik de indruk dat het toch maar tijdelijk aan de vergetelheid onttrokken is.

Gandalf

Sacred River (2006)

TIP!

Stevige progrock is mij met dit warme weer al snel te veel. Ambient muziek ligt me dan beter. Vandaar dat ik vaak met Gandalf langs de rivier ga zitten. Perfect nieuw album met prachtige composities waarin hij uniek is.

The Kinks

Misfits (1978)

TIP!

JProg is zijn Kinks-verzameling aan het aanvullen dus ik luister mee. Heeft het iets met progressieve muziek te maken? Volgens JProg erg veel. Ik vind het gewoon rockmuziek. Maar heel interessant en erg creatief.

Opeth

Deliverance (2002)

TIP!

OProg vindt het progrock maar volgens mij is het doommetal. Het harde broertje van het rustige en wat tamme ‘Damnation'. Over de hoes is, zoals bij Opeth gebruikelijk, weinig positiefs te melden. Maar de muziek is okay.

Anthony Phillips

Field Day (2005)

TIP!

Anthony Phillips heeft eindelijk eens een nieuw album. JProg is er dol op, een fan van deze tokkelaar, maar laat het mijn deur maar voorbijgaan. Totaal 61 nummers met alleen gitaar. Meer dan meer van hetzelfde is het voor mij niet.

Fairport Convention


TIP!

De hitte heeft me bij de folkrock gehouden, dit keer Fairport Convention. Als rode draad opnieuw Sandy Denny. Met het lange 'A Sailors Life' en het prachtige 'Who Knows Where The Time Goes'. De hoes is apekool maar dat deden ze toen zo.

Sandy Denny


TIP!

Mijn speurtocht naar muziek buiten mijn persoonlijke roots levert mooie dingen op. Nu deze weer van Sandy Denny. Folkrock als blanke soul. Een prijsnummer is 'Late November'. Het smaakt naar meer.

Bruford, Levin, Torn, Botti


TIP!

JProg heeft wel meer aardige dingen in zijn cd-kast. Verrassend veel jazzrock. Deze bijvoorbeeld met Tony Levin en Bill Bruford. Prima trommelaar, de laatste, hoewel hij beter rock dan jazz aankan.

Allan Holdsworth - All Night Wrong

Allan Holdsworth


TIP!

Ik zit regelmatig te vlooien in het cd-rekje van JProg. Het meeste wat daar staat is niet mijn muziek maar Holdsworth komt wel aardig in de richting van mijn roots. Zijn gitaarspel is prachtig tegendraads en uniek.

Tool - Lateralus

Tool


TIP!

Een prima weekcd van JProg. Maar de vorige Tool blijft even overdonderend als 10.000 Days. Ik zie uit naar OJE Music's review hiervan (week 21) en verwacht een hoge score. Dus weer eens met het werk van vijf jaar geleden aan de slag.

Focus - Focus III

Focus

Focus III

TIP!

Hoewel ik een groot fan ben van Jan Akkerman had ik niets van Focus op cd. Een citaat van hem spreekt boekdelen. “Als je met zo’n gitaarlick aan komt zetten is jodelen het enige wat je kunt doen. Wat moet je dan als semi-klassiek fluitist?”

Nova - Vimana

Nova

Vimana

TIP!

Weer weinig progressief wroeten in de oude doos. Jazzrock uit 1976 die volledig overeind gebleven is. Op lp een verzamelaarobject maar nu op cd uitgebracht. Een Japanse mini-lp uitgave, erg on-Italiaans, zoals de muziek dat ook is.

Rigoni & Schoenherz - Victor, a Symphonic Poem

Rigoni & Schoenherz

Victor, a Symphonic Poem

TIP!

‘Victor' van Rigoni en Schoenherz ontbreekt - foei - in de top-40 lijsten van zowel OProg als JProg. Maar zeer terecht wel een vermelding in de lijst van JoJo. Het is absoluut een klassieker in de symforock. Helaas moeilijk verkrijgbaar.

Tim Blake - The Tide of the Century

Tim Blake

Het was afgelopen week volle maan dus dan is voor mij Tim Blake onvermijdelijk. Onder het zachte schijnsel van dit hemellichaam is hij in zijn molen met muziek bezig of hij staart gewoon uit het raam over de Bretonse velden.

Ageness - Imageness

Ageness

OProg hoopte in zijn review op een nieuwe cd in 2006. Dit sterke 'Imageness' zal toch niet de zwanenzang van deze Finnen zijn? Vooral het lange ‘Sequels’ roept om meer. Laatste sitenews 8-12-2005. Hmm, dat is niet veelbelovend.

Hostsonaten - Springsong

Hostsonaten

Regen, wind, hoog water, het is voorjaar. Een beter moment voor deze Springsongs was er niet. Wie het geluk heeft over de kartonnen uitgave met losse kaartjes te beschikken is helemaal goed af, maar voor de muziek maakt het niet uit.

King Black Acid - Loves a Long Song

King Black Acid

Als lid van de ‘King Black Acid Army' en aangestoken door de verhoogde interesse voor Pink Floyd deze ‘Loves a Long Song' weer eens gepakt. Ik blijf er veel Floyd in horen. Maar waar is KBA gebleven? Hun 'Site' bruist ook niet van leven.

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved