SHORT OJEMUSIC CUTS
P

The Alan Parsons Project - The Dutch Collection
Label:
Sony / BMG
Site:
Jaar:
2006
Duur:
77:56, 70:34, 72:30
Score:
Door:
Holand (11-2006)

Alan Parsons maakt nog steeds muziek maar zijn artistieke top ligt al jaren achter ons. ‘Turn of a Friendly Card’, ‘Eye in the Sky’, ‘Ammonia Avenue’ en ‘Vulture Culture’ zijn voor mij de hoogtepunten uit zijn omvangrijke oeuvre naast zijn geweldige eerste album ‘Tales of Mystery and Imagination’. Hij maakte symforock toegankelijk voor het grote publiek. Heel wat bands uit de prog- en symforock zijn bewust of onbewust schatplichtig aan deze geluidstechnicus, producer, componist, zanger en keyboard- gitaarspeler. Niet alleen The Beatles en Pink Floyd. De periode van samenwerking met zanger Eric Woolfson was een uiterst vruchtbare met vijfenveertig miljoen verkochte albums. Speciaal voor de Nederlands markt is een drie-cd, ‘The Dutch Collection’, in een gelimiteerde oplage van 7.500 exemplaren uitgebracht. Op deze cd’s een door de fans opgesteld chronologisch overzicht van zijn discografie tot en met ‘Gaudi’ uit 1987 alles uitgebreid in het Nederlands gedocumenteerd. De remastering, cd’s van The Alan Parsons Project zijn er als zodanig nog niet, heeft voor een fenomenale geluidskwaliteit gezorgd. Wordt alles van Parsons nu opgepoetst?

Pendragon - Pure
Label:
Pendragon Toff records
Site:
Jaar:
2008
Duur:
53:12
Score:
Door:
John (01-2009)

Voor velen was voorganger ‘Believe’ een teleurstellend album. Men viel teveel in herhaling, maar het heeft de band kennelijk wakker geschud. De opvolger 'Pure’ blijkt zelfs één van de toppers van 2008 te zijn. De wat gedateerde neo-progressieve sound is verdwenen en de spirit is volledig terug, omlijst door een stevig en modern geluid. De lange openingssong ‘Indigo’ overrompelt de luisteraar direct door het strakke transformerende muzikale thema en de sprankelende gitaar van het brein achter de band, zanger Nick Barrett. De nieuwe drummer Scott Higham doet zich gelden door zijn nadrukkelijker spel en heeft een frisse wind doen waaien. Hij vormt een sterk tandem met bassist en oudgediende Peter Gee. Clive Nolan vergeet uiteraard, zoals in het fraaie drieluik ‘Comatose’, de symfonische toetsensaus niet, waarover Barrett naar hartenlust zijn splijtende gitaarsolo’s strooit. Het resultaat is door Karl Groom in een perfecte productie gegoten. En toch blijft alles vertrouwd Pendragon, vooral door de typische zang van Nick Barrett die zijn teksten weer vol vuur uitdraagt. Na dertig jaar is 'Pure' een uiterst sterk staaltje van een groep die al heel veel ups en een enkele down heeft gekend. Voor de liefhebber is er via de bandwebsite een speciale versie te krijgen met een bonus-dvd.

Pilgrym - Pilgrimage
Label:
Transubstans records
Site:
Jaar:
2004
Duur:
42:53 (54:59 incl. bonustracks)
Score:
Door:
JProg (09-2004)
De nieuwe Engelse band Pilgrym had kennelijk niet zulke hoge verwachtingen van hun eerste cd 'Pilgrimage'. De eerste oplage was maar 200 exemplaren en mede door de goede ontvangst van het album op de diverse E-zines was het al snel uitverkocht. Een nieuwe partij op een ander label is inmiddels voorhanden en de bescheidenheid is niet terecht. Natuurlijk moet de band nog veel leren, is de productie hier en daar matig, mist de band nog een eigen gezicht, maar deze groep rond zanger, keyboard- en basspeler!! Andy Wells heeft zeker mogelijkheden. De vijfmansformatie met als vaste kern genoemde Wells, gitarist Tony Drake en drummer Kevin Mulvihill zet zeven songs neer met een flinke "seventies-feel" waar vooral bij het instrumentale dubbelnummer 'Building a Perfect Universe' en 'Song of the Albatros' mede door Drake's gitaar 'Pink Floyd' als voorname referentie genoemd mag worden. Maar zowel voor de muziek als voor het, overigens fraaie, artwork heb ik al zoveel referenties gelezen. A propos, een aantal (ELP, Nexus, Asia) waren voor mij niet erg herkenbaar, maar dat vinden anderen misschien van mijn PF. De twee bonustracks, het live-nummer 'Reborn' en een edit van de opener 'Circus' zou ik niet toegevoegd hebben. Dat maakt zo'n eerste cd rommelig. Stoppen dus bij het mooie 'Black Sun'. Zingen kan die Andy Wells overigens heel goed. Voor liefhebbers van 'melodic progressive music'.

Proto~Kaw - Before Became After
Label:
Site:
Jaar:
2004
Duur:
62:49
Score:
Door:
JProg (04-2004)

Kerry Livgren speelde voordat hij met Kansas bekend werd al in een band met dezelfde naam maar met een andere bezetting. De groep was geen lang leven beschoren en zijn medebandleden van destijds hebben allen geen verdere carrière in de muziek gemaakt. Na ruim 30 jaar is de draad weer opgepakt en onder de naam Proto-Kaw, letterlijk vroege versie van Kansas (Kaw is Kansas in het plaatselijk dialect), heeft men een dijk van een cd neergezet. Het album biedt tien Livgren composities en daardoor is een hoog Kansas-gehalte gegarandeerd. Maar meer dan dat. Gevarieerde songs met invloeden van allerlei muziekstijlen, uitmuntend gespeeld, perfecte productie, dit staat als het spreekwoordelijke huis. Een prachtige "limited" uitgave van Inside/Out met een bonuscd maken het feest compleet.

© 2003-2023 OJE Music OJE Web All Rights Reserved