Pure Reason Revolution

Pure Reason Revolution - The Dark Third
Label:
Site:
purereasonrevolution
Jaar:
2007
Duur:
64:57
Recensent: JProg
Waardering:

‘The Missing Link’ tussen Pink Floyd en de 21e eeuw. Ga zo maar eens als nieuwe band uit de startblokken. Andere referenties maken het ook al niet gemakkelijker. Echo’s van The Mars Volta, Muse, Gentle Giant, Beach Boys en interessant voor fans van Porcupine Tree en Radiohead. Roept u maar. Laten we gewoon maar eens luisteren.
Pure Reason Revolution bestaat uit de broers Jon (zang, gitaar, toetsen, bas) en Andrew (drums) Courtney. Bassiste en zangeres Chloe Alper, Jamie Willcox (gitaar, zang) en James Dobson (toetsen, viool, bas, zang) en Greg Jong (gitaar, toetsen, zang) maken de groep compleet. Een redelijk bont gezelschap dus. De bandnaam moet wat zeggen over de muziek die revolutionair, radicaal en opwindend zou zijn. Men filosofeert er behoorlijk op los en trekt het vergelijk met onbegrensde dromen en de psychedelica in de muziek van de band. Muziek zonder regels die om het even wat voor instrumenten of songduur kan hebben.
Het eerste nummer van de cd, ‘Aeropause’, doet ontegenzeggelijk aan Pink Floyd denken. Dromerige gitaren en spacy toetsen op een zware ritmische basis zorgen voor een aangename maar niet direct verrassende start. De productie is anders dan anders, vooral de drumpartij klinkt merkwaardig. Het vervolg, ‘Goshen’s Remains’ is een stuk steviger waarbij de vrouwelijke vocalen me aan Enya doen denken en de viool op het eind voor een mooie invulling zorgt. De eigenaardige drummix blijkt alleen in het eerste nummer te zijn toegepast. Via ‘Apprentice of the Universe’, waarin de registers toetsen en gitaar nog meer opengaan, kom ik bij een hoogtepunt, het bijna twaalf minuten durende ‘The Bright Ambassadors of Morning’. Meerstemmige zang vermengd met spacy geluiden van voornamelijk keyboards en een ontspannen beat zorgen voor een knap spektakel. Alleen heb ik de in de aanhef genoemde referenties na de eerste track niet meer herkend. Ik kan me echter voorstellen dat liefhebbers van alleen dat soort bands het langdradig zullen vinden. ‘Nimos and Tambos’ vind ik een song die weliswaar wakker maakt maar de compositorische opbouw boeit me niet. ’Voices in the Winter’ is spannender en vooral de gitaar grijpt weer terug naar de luie sfeer van het openingsnummer. De verrassende wending naar ‘In the Realms of the Divine’ is origineel waarbij de viool opvalt en aan David Cross doet denken. ‘Bullitts Dominae’ heeft een zeer stevig en enigszins bombastisch fundament, waarbij de viool zijn deel weer opeist en de lichtvoetige zang van Chloe en Jon of Jamie een mooi contrast is. Het dubbelnummer ‘Arrival’ en ’The Intention Craft’ is opnieuw een hoogtepunt ingeleid door een heftig intro vol toetsen en viool. De zang is wel eenvormig op den duur maar de combinatie met het instrumentale deel is bijzonder goed. Het benadert het meest de aangekondigde spacerock in een nieuwe jas. Het laatste nummer bestaat ook weer uit twee delen, ‘He Tried to Show Them Magic!’ en ‘Ambassadors Return’. Alleen, de dertien minuten blijken er effectief maar acht te zijn omdat er een stilte van vijf minuten valt. Het tweede deel hoor je dus in de praktijk nooit en dat is jammer. In eerste instantie geen verrassend nummer verder, het borduurt voort op de voorgaande tracks. De bijzonderheden in de zanglijnen en instrumentale invulling, die zijn er wel degelijk, laten zich pas na wat intensievere luisterbeurten ontdekken.
Pure Reason Revolution heeft met ‘The Dark Third’ een indrukwekkend en onderscheidend album afgeleverd. Na wat verveeldheid na de eerste draaibeurten is het snel een groeier gebleken. Alleen vind ik de inleidende voorstelling van de band overdreven. Maak dat maar eens waar.

JProg (01-2007)

Bezetting:
Jon Courtney - gitaar, toetsen, bas, zang
Andrew Courtney - drums
Chloe Alper - bas, zang
James Dobson - toetsen, viool, bas, zang
Greg Jong - gitaar, toetsen, zang
Jamie Willcox - gitaar, zang

Pure Reason Revolution - Hammer and Anvil
Label:
Superball Music
Site:
purereasonrevolution
Jaar:
2010
Duur:
52:03
Recensent: JProg
Waardering:

Het is vrij eenvoudig om referenties op te sommen als het over Pure Reason Revolution (PRR) gaat. Het lijkt bijna een sport wie er het meest noemen kan. Zelfs allerlei combinaties van bands die samen covers spelen van weer een ander passeren de revue. Op zich zegt het allemaal weinig over wat het nieuwe album, ‘Hammer and Anvil’, nu werkelijk voorstelt.
Het debuutalbum van de groep, ‘The Dark Third’, vond ik destijds verrassend goed. De opvolger, ’Amor Vincit Omnia’, beviel me minder. Ik vond het teveel in herhalingen vallen en de nummers hebben me tot op heden niet kunnen achtervolgen. Een goed album dat toch onder aan de stapel belandde.
PRR maakt abstract beschouwd een mengeling van dance en prog-rock resulterend in een soort elektro-prog-rock. Oceansize, daar heeft het ook wel wat van weg, maar tot zover de referenties.
Het tempo zit er op ‘Hammer and Anvil’ goed in. Fris en vrolijk wordt er gemusiceerd. De afwisseling van zanger/gitarist Jon Courtney met zangeres en bassiste Chloe Alper blijft een opvallend kenmerk van de band. ‘Black Mountain’ is daar een prima voorbeeld van waarbij de samensmelting van verschillende stijlen tot een goede en aanstekelijke song leidt. En die goede balans wordt tien nummers vastgehouden waarbij de laatste drie een avontuurlijker karakter hebben en de roots meer gezocht worden. Maar samenvattend zijn het allen bondige en afgeronde tracks waarmee een progressief publiek bediend kan worden. Het gat tussen Pink Floyd en de eenentwintigste eeuw wordt definitief niet gedicht, maar zelfs een grotere festival act ligt voor PRR binnen de mogelijkheden en dat is niet alle traditionelere progbands na te geven.
De dvd bij de special edition bevat een concert van bijna een uur in Londen uit 2010. En dat is een aantrekkelijke bonus.

JProg (10-2010)

Bezetting:

Jon Courtney - gitaar, toetsen, bas, zang
Andrew Courtney - drums
Chloe Alper - bas, zang
James Dobson - toetsen, viool, bas, zang
Greg Jong - gitaar, toetsen, zang
Jamie Willcox - gitaar, zang

Discografie:

The Dark Third (2007)
Amor Vincit Omnia (2009)
Hammer and Anvil (2010)

© 2003-2023 OJE Music OJE Web All Rights Reserved