About OJE Music?

OJE Music is a Dutch site about progressive music between metalprog and ambient from the early seventies up until now. Reviews, interviews, all time favorites, annual lists and many links to band sites. Weekly suggestions with often less well-known bands 'Close to the Edge' of progressive music.

OJE Music wordt samengesteld door liefhebbers van progressieve muziek. De keuzes die worden gemaakt voor plaatsing op de site van OJE Music worden in belangrijke mate bepaald door de muzikale voorkeuren van de makers. Wij beseffen dat deze keuzes meestal subjectief zijn en daardoor zal het oeuvre wellicht niet in de volle breedte beschouwd worden. Aanvullende informatie kan bij de talloze collega-sites worden gevonden. Interessante links zijn op de site van OJE Music te vinden.

Wij zullen nieuws, reviews, nieuwe releases, interviews en dergelijke opnemen van artiesten die door prestaties in het verleden en/of heden de waardering van de makers van OJE Music genieten. Daarbij is niet de achterliggende gedachte onszelf te profileren de doelstelling, maar het onder de aandacht brengen van progressieve muziek. Daarnaast willen wij onze albumbesprekingen vooral richten op bands welke minder bekend zijn of zich aan de rand van het genre bevinden, zowel vroeger als heden.

We willen met onze informatie anderen op misschien niet ontdekte paden brengen die vooral "Close to the Edge of this Music" liggen. Tevens zullen wij muziek die zich misschien over de moeilijk te bepalen grenzen van de progressieve muziek uitstrekt niet schuwen. Denk hierbij aan albums uit andere genres waarvan wij van oordeel zijn dat het de liefhebber van progressieve rock zal kunnen boeien. De actuele ontwikkelingen bij het hoofdgenre van de site zullen echter niet uit het oog worden verloren en ruimschoots de aandacht krijgen.

OJE Music heeft zelf geen commerciële doelstelling en opereert onafhankelijk van muzieklabels, artiesten en/of daaraan verwante tussenpersonen of vertegenwoordigers. Eventuele links naar interessante verkooppunten zullen wij op onze site vermelden.

Wat is progressieve muziek

Progressieve muziek, ook bekend als prog-rock of symfo-rock, is een muziekrichting die zich kenmerkt door afwijkende songstructuren en invloeden uit andere muzieksoorten zoals klassieke muziek, folk, jazz, avant-garde en etnische muziek. Het gebruik van voor de popmuziek vreemde instrumenten zoals mellotron en moog en het samengaan van de muziek met het artwork zijn daarnaast opvallend. De songteksten hebben vaak een boodschap en conceptalbums zijn gebruikelijk in dit genre.

De ontwikkeling van deze muziekstroming vond vooral plaats in de seventies van de vorige eeuw. Groepen als Traffic, The Nice, Soft Machine, King Crimson, Emerson Lake & Palmer, Yes, Pink Floyd, Genesis, Eloy, Tangerine Dream, Jethro Tull, Gentle Giant, Van Der Graaf Generator en Premiata Forneria Marconi maar ook artiesten als Mike Oldfield, Anthony Phillips, Peter Gabriel, Steve Hackett en Peter Hammill gaven elk op hun wijze richting en inhoud aan de progressieve muziek. Daarnaast hebben bands als Strawbs, Caravan, Camel, Barclay James Harvest en Renaissance de stroming belangrijk be´nvloed. De decennia die volgden brachten groepen als Marillion, I Q, Pallas, Pendragon, Arena, Spock's Beard, Porcupine Tree en The Flower Kings als opvallende vertegenwoordigers van het genre.

Belangrijke wortels van de progressieve muziek kunnen gevonden worden bij The Beatles, The Who, Led Zeppelin, Frank Zappa & Mothers of Invention en The Doors.

Aan het eind van de twintigste eeuw komen uit de heavy metal muziek bands naar voren die zich toeleggen op meer ingewikkelde songstructuren, complexe producties en groot instrumentaal vakmanschap. Toonaangevend zijn hier Dream Theater, Shadow Gallery, Threshold en Pain of Salvation. De richting wordt ook wel aangeduid als Prog-metal.

Door de jaren heen zijn talloze onderstromingen van de progressieve muziek ontstaan zoals folk-rock, space-rock en neo-prog met elk hun kenmerkende vertegenwoordigers.

In het randgebied van de prog-rock bevinden zich genres zoals jazzrock, heavy metal, new age en synthesizermuziek.

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved